dinsdag 4 januari 2011

Duurzaam op reis met kinderen

Reizen met kinderen is leuk en leerzaam. Steeds meer mensen gaan dan ook op reis. Jammer genoeg zijn de gevolgen van het toenemend toerisme ook steeds duidelijker zichtbaar. Wereldwijd neemt de vervuiling toe en verliezen lokale gemeenschappen hun cultuur en oorspronkelijke tradities. 

                                                                           
Dit maakt reizen ambivalent. Enerzijds laat jij je kinderen zien hoe mooi de wereld is. “Kijk eens wat een mooie eilanden en bijzondere zeedieren. Wat een prachtige bergen en aardige mensen”. Anderzijds raken koraalriffen beschadigd, stapelen de afvalbergen zich op en hebben de lokale mensen lang niet altijd baat bij inkomsten uit het toerisme.
                                                                           
Duurzaam toerisme wint aan populariteit. Maar wat is het eigenlijk? Bij duurzaam toerisme staan er vier punten centraal. Het gaat om kleine groepen mensen die een bepaalde plek bezoeken, op zo’n manier dat het behoud van de natuur centraal staat, dat ze iets over die plek leren (educatief aspect) en dat de lokale bevolking profiteert van het bezoek van de toeristen.
                                                                    
Duurzaam toerisme en reizen met kinderen gaan hand in hand. Wat is er mooier dan je kinderen kennis te laten maken met andere culturen? Om ze de schoonheid van de wereld te laten ervaren en ze tevens bewust te maken van het belang van het behoud hiervan? Reizen met kinderen is leuk en leerzaam. Door duurzaam op reis te gaan met kinderen geef je ze nog meer mee voor de toekomst!


Verantwoord en bewust op avontuur …!

Als jij op reis bent, ontmoet je nieuwe  mensen, bezoek je spannende plaatsen, eet je onbekende dingen en ontdek je van alles. Overal ter wereld is het anders. Om je welkom te kunnen voelen, moet jij je een beetje aanpassen aan de regels van het land! Wat is beleefd en onbeleefd? Wat zijn de gebruiken in het land dat jij bezoekt? Bovendien wil jij natuurlijk ook goed voor de natuur en het milieu zorgen. Op welke manier kan jij cultureel bewust en verantwoord op reis gaan?

                                                                                                                 

Voorbereiding:

Als je op reis gaat met kinderen is een goede voorbereiding belangrijk. Zo halen jullie als gezin het maximale uit de reis. Verdiep je van te voren in het land of de regio waar jullie naar toe gaan. Wat kan je verwachten van de cultuur? Wat zijn de ‘regels’ van het land? Zorg dat jij en de kinderen weten wat beleefd en onbeleefd is. In de Muddy Shoes kinderreisgidsen staan veel leuke weetjes over de achtergrond van het land, op een voor kinderen aantrekkelijke manier beschreven.

Leer samen een paar woorden en uitdrukkingen in de taal van het land waar je op reis gaat. Hoe begroeten de mensen elkaar? Op die manier maak je makkelijker contact.

Zoek van te voren op internet naar mogelijke accommodatie of excursies die op een goede manier omgaan met de natuur, het milieu en de lokale bevolking.  Duurzaam toerisme gericht op families staat nog in de kinderschoenen, maar neemt langzamerhand toe aan populariteit. Momenteel ben ik bezig met een boek over kindvriendelijke eco-lodges.

Boek je een reis of bouwsteen? Probeer dit dan te doen bij een organisatie die aandacht heeft voor de milieuproblematiek en lokale cultuur in het land. Werken ze samen met lokale agenten en kleinschalige hotels? Steunen ze bijvoorbeeld projecten die de lokale bevolking en de natuur ten goede komen?  Het is misschien niet altijd mogelijk, maar probeer zo vaak mogelijk een verantwoorde keus te maken.

Ga je op de bonnefooi op reis? Kies zo veel mogelijk voor kleinschalige accommodatie en lokale eetgelegenheden zodat de inkomsten direct ten goede komen aan de bevolking.


Vervoer :

Het vliegtuig en de auto zijn helaas de meest vervuilende vervoersmiddelen – ze stootten veel CO2 uit en dragen daarom bij aan het broeikaseffect. Vliegen is echter inherent aan het maken van verre reizen met kinderen (Hoewel het reizen per trein vanuit Europa naar China een avontuurlijk alternatief is …! ). Wil je de CO2 uitstoot compenseren of gewoon bomen doneren? Kijk naar Trees for Travel. Ook GreenSeat helpt reisagenten en reizigers om deze uitstoot te neutraliseren door te investeren in klimaatprojecten.

Tijdens onze reizen met de kinderen hebben wij regelmatig voor lange afstanden een binnenlandse vlucht genomen. Soms is dit onvermijdelijk. Bedenk echter dat de bus of (nacht)trein een leuk alternatief kan zijn. Je komt in contact met de meereizende bevolking en ziet het landschap onderweg. Probeer je tijd te nemen en zoveel mogelijk gebruik te maken van openbaar vervoer.
Probeer zo veel mogelijk te lopen of te fietsen, in plaats van met de auto (taxi) te doen.

Accommodatie:

Probeer zoveel mogelijk te kiezen voor kleinschalige, lokale accommodatie.  Momenteel ben ik bezig met een boek over kindvriendelijke eco-lodges (nog even geduld, …).

Doe het licht en de airco uit als je niet op de kamer bent.

Wees zuinig met water. Veel landen hebben last van waterschaarste.

In steeds meer hotels heb je de mogelijkheid om meerdere dagen met je handdoeken en beddengoed te doen. Er hangt vaak een kaartje in de badkamer. Hierdoor worden liters water en zeep bespaard.

Probeer zo min mogelijk afval te produceren en laat het niet rondslingeren. Vooral lege waterflessen vormen vaak een probleem in toeristische gebieden.  De negatieve kant van massatoerisme is schrijnend zichtbaar vanuit de boot naar Ko Samet, Thailand. De zee is bezaaid met afval.

Slaap ook eens bij de mensen thuis. Zo kom je echt in contact met de lokale bevolking. Het is een unieke ervaring. Voor de kinderen is het vaak een welkome afwisseling op hotels. Een huiselijke omgeving, soms zelfs met speelgoed en lokale leeftijdsgenootjes.


Cultuur:

Leer de lokale waarden en normen kennen en respecteer deze. Vertel je kinderen dat andere mensen andere regels hebben en soms anders denken. Pas je aan.

Houd rekening met de kledingsvoorschriften in het land waar je op reis gaat. Draag geen korte topjes of een korte broek bij een bezoek aan een tempel of moskee. Ook topless zonnen is in veel landen taboe. Verdiep je in de do’s en dont’s op kleding gebied en pas je zo veel mogelijk aan. Je al zien dat ook  jij je dan meer op je gemak voelt.

Niet iedereen vindt het leuk om op de foto te gaan. Sommige mensen geloven dat je daarmee hun ziel afpakt. Vraag daarom altijd eerst of je een foto van iemand mag maken.

Maak contact met de lokale bevolking. Leer elkaars cultuur kennen. Je zal zien dat kinderen vaak moeiteloos speelkameraadjes vinden. Ook al spreken ze elkaars taal niet.

Bezoek lokale evenementen en festiviteiten.

Doe zoveel mogelijk lokale uitgaven. Eet in lokale restaurantjes, koop lokale producten en steun de lokale economie.

Natuur:

Probeer net zo milieubewust te zijn als thuis. Maak zo min mogelijk afval en probeer dingen opnieuw te gebruiken. Doe de airco en het licht uit op de hotelkamer als je weggaat. Gebruik zo min mogelijk water.

Gooi geen afval op de grond.

Help een handje. Zie jij ergens afval liggen? Raap het op en help mee om de omgeving schoon te houden.

Blijf tijdens een wandeling op de het pad. Beschadig geen planten en laat dieren met rust.

Ga ook eens naar een wat minder bekend natuurpark. Hier zijn niet zoveel toeristen. Zo kunnen lekker rustig genieten van de mooie natuur en ontlast je de drukke toeristische routes.

Probeer niet naar attracties te gaan waar dieren slecht behandeld worden.

Ga niet op de foto met dieren in gevangenschap. Soms zie je op straat mensen lopen met een aap, een leguaan of een beer. Deze dieren zijn gevangen om met toeristen op de foto te gaan. Ze worden vaak in kleine kooitjes gehouden en slecht verzorgd.

Koop geen souvenirs die gemaakt zijn van bedreigde diersoorten, planten of koraal.

Neem geen schelpen, stukken koraal of stenen mee naar huis als souvenir. Al is het soms nog zo verleidelijk!

Raak geen koraal aan, als je aan het snorkelen of duiken bent. Het kan hierdoor beschadigen.

Gooi geen plastic afvalzakken of sigarettenpeuken in zee. Sommige zeedieren denken dat ze die kunnen eten. Ze worden ziek of gaan dood.

Duurzame ideeën:

De stichting Fair Tourism streeft naar eerlijker toerisme, waarbij de natuur behouden wordt en de lokale bevolking actief betrokken is.  Bekijk de website en doe duurzame vakantie ideeën op.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten