maandag 10 januari 2011

Kinderen en andere culturen

Ga jij samen met je kind avonturen beleven en ontdekken dat er ook mensen zijn met andere gewoontes dan die wij hier kennen? Mensen die andere dingen eten, in andere huizen wonen en andere ‘regels’ hebben. Kinderen zijn van nature nieuwsgierig en flexibel. Anderzijds hebben ze behoefte aan houvast en voorspelbaarheid. Een goede voorbereiding is daarom essentieel en draagt bij aan de voorpret en de reis.

                                                                                            

Hoe laat je jouw kroost nu op een leuke manier kennismaken met een vreemde cultuur? Dit is een vraag waar ik mij de afgelopen jaren regelmatig mee bezig gehouden heb. Zowel binnen een werkcontext, als privé.

Vakantie met kinderen_cultuur

Mijn ervaringen in 10 tips:

 

1.      Mam, waar gaan we heen?

Tijdens de voorbereiding van een reis is het belangrijk om je kind er zoveel mogelijk bij te betrekken. Vertel ruim van te voren waar jullie naar toe gaan. Leg uit wat jullie gaan doen. Kinderen vinden het vaak prettig om te weten wat er komen gaat. Wijs het aan op de kaart.  Vertel hoe jullie er heen gaan en ter plekke zullen reizen – met het vliegtuig, de auto, de bus of de trein. Op die manier kunnen ze rustig wennen aan het idee. Het kan ook heel leuk zijn om de kinderen te betrekken bij het plannen van de reisbestemming.

 

2.      Mam, hoe is Vietnam?

Anders is eng. Als kinderen niet weten wat ze kunnen verwachten, hebben ze er wellicht weinig zin in. Probeer daarom een beeld te schetsen van het land. Zo kunnen ze het visualiseren. Ga op zoek naar informatie over het land waar jullie naar toe gaan. Bereid je kinderen voor op een andere cultuur. Wat is de achtergrond van het land waar jullie heen gaan? Hoe ziet het er uit? Welke taal spreken de mensen? Wat krijg je op je bord? Wat is beleefd of juist onbeleefd? Welke dieren kun je onderweg tegenkomen? Haal boeken met foto’s en plaatjes. Probeer zo veel mogelijk in te spelen op de interesses van je eigen kind. Is jouw kind dol op dieren, vertel daar wat over. Houdt jouw kind meer van geschiedenis, speel daar dan op in. Voor iedere leeftijd en interesse valt wel iets te vertellen. Op internet, in de bibliotheek en reisboekhandels is voldoende informatie voor kinderen te vinden. Ook filmpjes zijn leuk om samen te bekijken. Bewegende beelden geven vaak een beter beeld.

 

3.      Mam, gaan we naar een museum?

Ter voorbereiding is het leuk om een keer naar een museum, tentoonstelling of bijvoorbeeld dierentuin te gaan. Zoek een thema wat aansluit op jullie reis en zoek daar een familie-uitje bij. Gaan jullie op safari in Afrika? Ga dan eens naar een dierentuin, of leer alles over wilde dieren in het Naturalis in Leiden. Het Afrika museum in Nijmegen laat zien hoe de mensen in Afrika wonen en leven. Het Junior Tropenmuseum in Amsterdam heeft wisselende tentoonstellingen. Waan je even in een grote stad in India, of beleef  het keizerlijke rijk in China. Ook volkenkundige musea geven heel veel leuke informatie. Oefen een keer om met jullie reisbagage per trein in Nederland te reizen. Of ga vliegtuigen kijken op Schiphol of het luchtvaartmuseum in Lelystad. Kortom, breng de reis tot leven in de gedachtewereld van je kind.
   

4.      Mam, mogen we met stokjes eten?  

Een van de thema’s in de Muddy Shoes reisgidsen is: Wat krijg je op je bord? Eten kan heel belangrijk zijn voor kinderen. Kijkend naar reisverslagen van kinderen, is dit een veelvuldig terugkerend onderwerp. Het is leuk om ze voor te bereiden op het eten in een ander land. Vertel wat ze kunnen verwachten. Vaak zijn er ook leuke (griezel) weetjes over eten te vertellen. Wist jij dat er in Thailand meer dan 200 verschillende soorten insecten worden gegeten? Wist je dat de mensen in Marokko ook kamelenvlees eten? Mijn oudste zoon vertelt nog steeds in geuren en kleuren over de rode mieren die hij at in Cambodja. Zijn eigen Indiana Jones avontuur! Ter voorbereiding kun je thuis al eens experimenteren met lokale gerechten of samen gaan eten in een restaurant uit het land waar je heen gaat.  Ga je naar China of Vietnam? Thuis oefenen met om te eten met stokjes is een vaak leuke activiteit. Er zijn speciale kinderstokjes te koop.

                                                   

Aanrader:

Er zijn hele leuke eetstokjes voor kinderen. Dit maakt Aziatisch eten helemaal een feestje!    

5.      Mam, vertel nog eens over die draken!

Thuis: Ga op zoek naar boeken met verhalen uit het land waar jullie naar toe gaan. Je kan ook kijken of je samen liedjes uit het land kan leren. Er zijn boeken en cd’s waar diverse kinderliedjes uit de hele wereld in/op staan. Spelenderwijs komt op die manier ook de lokale taal vaak ter sprake. Leer samen alvast een paar woordjes. Ook knutselen leent zich uitstekend ter voorbereiding. Maak een collage van plaatjes uit tijdschriften en reisbladen die te maken hebben met het land waar jullie naar toe gaan. Ga op zoek naar kleurplaten in een aansluitend thema. Maak van vouwblaadjes een stuntvliegtuig, een giraf of een Egyptische mummie. Op een creatieve manier kan je spelenderwijs je kinderen heel veel meegeven.
Onderweg: Ook ter plaatse is het leuk om de kinderen op een eenvoudige manier over lokale wetenswaardigheden te vertellen. Op die manier staan ze makkelijk open voor een andere cultuur en allerlei bezienswaardigheden. Onderweg kun je ook creatief bezig zijn met de andere cultuur. Laat je kinderen een tempel, wilde dieren of bijvoorbeeld een reisverslag tekenen/maken. Is jouw kind al wat ouder, laat het dan foto's maken van dingen die hem of haar zelf opvallen. Fotografie is een leuke manier om bewust bezig te zijn met cultuurverschillen.


6.      Mam, kijk ik heb een reisvriendje!

Spelenderwijs in contact komen met een andere cultuur is ideaal. Voor kinderen blijkt taal, een verschillend uiterlijk of een compleet andere leefwijze vaak nauwelijks een barrière te vormen. In het begin is het misschien even wennen. Maar als het ijs eenmaal gebroken is, blijkt spelen universeel. Laat je kind onderweg met kinderen te spelen. Doe mee met een partijtje voetbal in het park. Ga eens kijken bij een lokale school. Ook de speurtochten van Muddy Shoes vergemakkelijken de interactie met de lokale bevolking. Wij gingen op speurtocht in Hanoi.

7.      Mam, gaan we naar het park?

Het kan heel leuk en leerzaam zijn om tijdens een reis dingen te doen die je thuis ook doet. Gaan jullie in het weekend altijd naar het park of een speeltuin? Probeer dat tijdens de reis dan ook eens te doen. Doe inkopen voor een lekker zondagochtendontbijt op de hotelkamer. Koop lokale snoepjes in de supermarkt. Ga eens naar de film in de plaatselijke bioscoop. Juist die normale dingen maken verschillen duidelijk zichtbaar. Bovendien vinden kinderen het heerlijk om herkenbare dingen te doen.

 8.      Mam, ben je boos?

Tijdens onze opvoeding dragen wij onze cultuur over. Onze culturele normen en waarden gaan op die manier over van generatie op generatie. Opvoeden is dus een deel van onze cultuur. In verschillende culturen wordt verschillend opgevoed. Tijdens een reis zal je misschien merken dat lokale opvoedmethoden heel anders kunnen zijn dan dat jij gewend bent. Mensen in Azië of het Midden Oosten zullen een boos kind niet negeren, maar juist alles doen om dit ‘probleem’ op te lossen met snoepjes of cadeautjes. Wellicht tot grote ergernis van jou? Bedenk dat dit deel is van een andere cultuur.

9.      Mam, ik wil naar huis!

Het kan best zijn dat je kind tijdens de reis opeens naar huis wil. Heeft hij heimwee? Is hij gewoon moe? Of mist hij zijn vriendjes of speelgoed? Kinderen hebben vaker last van heimwee dan volwassenen. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kan doen om heimwee in te perken. Bereid je kind goed voor op de reis. Kinderen kunnen ook veel houvast hebben aan vertrouwde spullen en rituelen van thuis. Een eigen (reis)bedje, een knuffel, wat vertrouwd speelgoed kunnen net dat beetje vertrouwdheid bieden wat een kind nodig heeft. Zing je thuis altijd een liedje voor het slapen gaan? Doe dat tijdens de reis dan ook. Hoe jonger je een kind mee neemt, hoe makkelijker het is. Van te voren kan je ook al een paar keer oefenen om van huis te zijn, tijdens logeren of een weekendje weg.

10.  Mam, wanneer gaan we weer op reis?

Je wilt natuurlijk het liefst dat je kind goede herinneringen over houd aan jullie reis. Hou deze levend door regelmatig over de reis te praten. Wist je nog dat we olifanten zagen? Wist je nog dat we in Angkor Wat net zo'n Boeddha zagen? Het is niet moeilijk om aan de hand van dingen in het dagelijks leven (in de krant, op televisie) te refereren aan dingen die jullie tijdens de reis gedaan of gezien hebben. Onze kinderen maken tijdens onze reizen een reisjournaal. Een plak-verzamelwerk van dingen die ze tijdens de reis hebben gekregen, gevonden, getekend of opgeschreven. Je kan er zelf na afloop nog wat foto's bijplakken. Het is leuk om te zien wat zij leuk of belangrijk vinden. Je kan na afloop ook een fotoboek maken voor je kind, in een klein en handzaam formaat. VTech heeft speciale foto en filmcamera's voor kinderen. Zo kunnen zij tijdens de reis zelf foto's maken, bewerken en zelfs opslaan en aan al hun vriendjes laten zien op de Kidilook.

1 opmerking:

  1. Excellent post I must say.. Simple but yet interesting and engaging.. Keep up the awesome work!

    cheap nolvadex

    BeantwoordenVerwijderen