maandag 13 december 2010

Zwanger op reis. Tips

Ben je zwanger en wil je op reis? Gelijk heb je, niets staat een ontspannende reis in de weg.

                                                                                                                                                                                                     

Terugdenkend aan mijn zwangerschappen, horen daar  ook reisherinneringen bij. Een moment wat me nog helder voor de geest staat is hoe ik, overvallen door typische zwangerschapsmisselijkheid, in Myanmar bijna een monnik onder spuugde. Het schaamterood stijgt me nog naar de wangen. Verdeeld over drie zwangerschappen reisde ik door Singapore, Maleisië, Thailand, Indonesië, Myanmar, Dubai en Tunesië. Het benam me mijn conditie tijdens een klim in Manado, Sulawesi. De indringende geuren van de Aziatische keuken brachten mij het ene moment tot walgen en het volgende moment tot absolute craving. Het contact met de lokale mensen was intenser dan ooit. Een zichtbare zwangere buik maken vooral het contact met vrouwen bijzonder. Voortdurend voelde ik handen op mijn buik, vragende blikken en zorgzame gebaren.  Herkenning van vrouw tot vrouw – want zwangerschap is universeel.

                                      

                                                                       
                                           

20 tips

Voorbereiding

1. Check van te voren het beleid ten aanzien van zwangere vrouwen van verschillende luchtvaartmaatschappijen. Dit kan verschillen. Over het algemeen mag je tot en met de achtste van de zwangerschap maand vliegen – tot 36 weken.

2. Vraag bij de GGD of je inentingen nodig hebt voor jou reisbestemming en of dit veilig is voor zwangere vrouwen. Veel vaccinaties kunnen niet aan zwangere vrouwen worden gegeven.

3. Zoek van te voren op internet naar een goede gynaecoloog, een ziekenhuis of kliniek op de plaats van bestemming. In noodgeval is het fijn te weten waar je terecht kan. Zo ben ik tijdens een reis door Maleisië en Singapore ter controle langs gegaan bij een gynaecoloog in Singapore (Dr. Ann Hagarty. Gynaecologist, 290 Orchard Road, #09-01 The Paragon, Singapore 238859).

4. Kijk na of je reisverzekering complicaties van de zwangerschap dekt. Bijna alle reisverzekeringen sluiten onkosten ten gevolge van zwangerschap uit na het begin van de 9e maand.

5. Ga je lang op reis? Neem een kopie mee van je zwangerschapsdossier. Of vraag je verloskundige of gynaecoloog eventuele bijzonderheden op te schrijven. Liefst in het Engels.

6. Misschien kun je met je verloskundige of gynaecoloog afspreken dat je eventuele vragen die je onderweg hebt, kunt mailen.

7. Bedenk dat malaria een ernstige bedreiging vormt voor een zwangerschap. Laat je van te voren goed informeren over malariagebieden en de risico’s.  Gebruik in de zwangerschap anti-muggenmiddelen met een lage concentratie (20 procent) DEET. Gebruik niet te veel. Slaap in een ruimte met airconditioning, of onder een klamboe.  Er zijn ook wel muggenwerende middelen zonder DEET verkrijgbaar – bijvoorbeeld op basis van citronella.
                                                                                                                    

Vliegen

8. Kies voor een stoel aan het gangpad, zodat je er makkelijk uit kunt om naar het toilet te gaan of even je benen te strekken.

9. Doe je riem laag om, onder je buik.

10. Drink tijdens de vlucht veel water. Vermijd koffie, thee en natuurlijk alcohol.

11. Zorg dat je voor de vlucht goed bent uitgerust. Lange vluchten zijn altijd vermoeiend, zeker als je zwanger bent.
                                                                                                                                                    

Hoera we zijn er!

12. Probeer bus- en autoreizen te beperken tot maximaal 6 uur achter elkaar. Ga een stukje lopen als het mogelijk is.

13. Drink voldoende, zeker in de tropen.

14. Als je zwanger bent moet je extra uitkijken voor reizigersdiarree.  Kijk nog beter uit met wat je eet en drinkt. Laat het liggen als je er niet zeker van bent.

15. Van scherp gekruid eten kun je tijdens een zwangerschap last krijgen van brandend maagzuur. Ik heb het tijdens mijn zwangerschappen wel gegeten. Mijn ervaring is dat je lichaam er aan went.

16. Draag altijd (gezonde) tussendoortjes bij je.

17. Neem eventueel vitamine tabletten mee.

18. Draag goede schoenen, waar je lekker op loopt.

19.  Neem eventueel een eigen kussentje mee.

20. Duiken tijdens een zwangerschap is niet aan te bevelen. Hoe aantrekkelijk dit misschien ook lijkt op een mooi tropisch eiland.

21. Wees voorzichtig met zon. Tijdens zwangerschap ben je extra gevoelig voor zon. Gebruik een goede zonnebrandcrème.
                                                                                                    

Geniet, het is tenslotte een hele bijzondere tijd om op reis te gaan!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten