maandag 13 december 2010

Wat kost zo'n reis eigenlijk?

Een vraag die ik regelmatig krijg is, wat kost zo’n reis nou eigenlijk?  Aan welk budget moet ik denken als ik een verre reis met kinderen ga maken? Is dat niet verschrikkelijk duur? Nee, of ja misschien wel. Een budget is helemaal afhankelijk van je eigen wensen, de reistijd en eisen aan accommodatie en vervoer. Een verre  reis met kinderen hoeft helemaal niet duurder te zijn dan een paar weken naar een stacaravan in zuid Frankrijk. Helaas kan ik geen eenduidig antwoord geven op de vraag - maar ik kan je wel helpen bij het vaststellen van een richtlijn.

                                                                                                                
Als ik terugdenk aan de reizen die ik in de jaren ’90 maakte, zag mijn budget er heel anders uit dan nu. Het staat me nog helder voor de geest – 1000 gulden voor een vliegticket en 15 gulden per persoon per dag. Een reis van twee maanden door Azië of Zuid Amerika kostte op die manier omgerekend zo’n 850 Euro. Toegegeven, ik sliep regelmatig in ramshackle  hotelkamers, liftte met groenteboertjes mee over de Karakoram Highway  in Pakistan en at in Bolivia twee dagen lang niets anders dan empañadas om een overschreden budget uit te sparen. Inmiddels als moeder van drie kinderen zien mijn reizen er heel anders uit. Reizend met kinderen stel je immers andere eisen aan accommodatie, vervoer en het reisschema.


Reizen met kinderen_Cambodja

De kosten van een reis kun je verdelen in verschillende aspecten:

                                                                                                          

Kostend voorafgaand aan je reis

Voor het gemak vergeet je het vaak, maar voordat jullie kunnen vertrekken moet je rekening houden met eventuele kosten voor vaccinaties, visa, vliegtickets, reisverzekering, reisgidsen en de aanschaf van dingen die je onderweg nodig hebt. Denk aan een rugzak of reistas, rugzakken voor de kinderen, een lichtgewicht kinderreisbedje, draagzak of rugdrager voor je kindje, goede wandelschoenen, en ga zo maar door. Als het niet de eerste keer is dat jullie een verre reis maken, zal je waarschijnlijk al een heleboel hebben.

De kosten van vaccinaties kunnen best oplopen. Kijk of je ze vergoed krijgt door je ziektekosten verzekering. Ben je van plan vaker op reis te gaan?  Een aantal vaccinaties bieden bescherming voor meerdere jaren. Zoals bijvoorbeeld hepatitis A. Als je de hepatitis A injectie na zes tot twaalf maanden herhaalt, ben je 25 jaar beschermd. De drie hepatitis B vaccinaties bieden een levenslange bescherming. Gele koorts heeft een geldigheidsduur van 10 jaar. Het zijn dus geen jaarlijks terugkerende kosten. Ga voor meer info naar de GGD.

Ga jij lange tijd op reis met schoolgaande kinderen? Hou dan rekening met scholingskosten, bijvoorbeeld via de wereldschool. Kijk voor meer info op http://www.wereldschool.nl/

                                                                 

Reizen met kinderen_Azie
                                                                  

Kosten tijdens je reis

De dagelijkse kosten tijdens een reis bestaan grotendeels uit kosten voor accommodatie, vervoer en eten. Daarnaast kosten excursies, entreegelden en souvenirs natuurlijk ook geld.  Hoeveel jij precies zal uitgeven is afhankelijk van jouw manier van reizen. Reis je luxe en slaap je alleen in viersterren hotels of houd jij de hand op de knip? Waar ga je naar toe? De ene bestemming is immers duurder dan de andere. Het leven in Noord-Amerika, Europa, Japan, Australië, Nieuw Zeeland en grote delen van het Caribische gebied is een stuk duurder dan het leven in Azië, Zuid-Amerika, West Afrika en delen van het Midden Oosten. Hoe lang ga je weg? Reis jij in het dure hoogseizoen of in het laagseizoen? Dit zijn allemaal aspecten die van invloed zullen zijn op je budget. Waarschijnlijk vormt je ticket een grote kostenpost.

Zelf gaan wij, naast de kosten van het vliegticket,  uit van een budget van €75 a €100 per dag.  Dit is voor twee volwassenen en drie jonge kinderen - in de goedkopere landen (Azië, Latijns Amerika, Midden Oosten, delen van Afrika). Wij slapen in één kamer - een grote (en soms kleine) double room of een family room. Zijn je kinderen al wat ouder en heb je twee kamers nodig, zal je dit moeten compenseren in de luxe van het hotel of een groter budget nodig hebben. Wij slapen in middenklasse hotels (soms zelfs heel luxe), reizen tweede klas openbaar vervoer en eten in allerlei type restaurantjes. Voor een reis van 6 weken zijn wij in het totaal ongeveer tussen de €4500 en €5000 kwijt.
                                                                               

Reizen met kinderen_Thailand

                                                                           

Hoe kan je kosten besparen?


1. Neem een laptop mee en boek accommodatie onderweg via internet.  Op die manier kan je gebruik maken van grote last minute kortingen.  De website http://www.latestays.com/ biedt hotelkamers aan tegen grote kortingen. Zo betaal je voor een luxe viersterren hotel nog maar €30 in plaats van €85. Ook via http://www.agoda.com/ vind  je soms goede aanbiedingen.  

2. De familiekamers van goedkope hostels en guesthouses bieden vaak goede accommodatie. Onze ervaring is dat je soms beter voor een goed budget hotel kan kiezen, dan voor een doorsnee middenklasse hotel.  De Lonely Planet vormt voor ons nog steeds een goede richtlijn. 

3. Onderhandelen.  In veel landen is het gebruikelijk om over van alles en nog wat te onderhandelen – ook over de prijs van een hotelkamer. Zeker in green season (regentijd) en laagseizoen heb je grote kans van slagen. 

4. Na een lange reisdag wil je het liefst meteen naar een hotel en heb je geen zin in zoeken. Zeker als je op reis bent met kinderen. Neem toch de tijd om te zoeken naar een goede verblijfplaats (binnen jouw budget). Ben je met twee volwassenen? Laat de één dan ergens met de kinderen en bagage gaan zitten, terwijl de ander op zoek gaat naar een slaapplaats. 

5. Langere tijd op een plaats blijven kan je flink uitsparen. Je kunt korting bedingen op je hotel, omdat je meerdere nachten blijft, het bespaart je extra vervoerskosten en je leert de goede eettentjes en reis-do’s-&-dont’s van die plaats kennen.

6. Overbrug korte afstanden in goedkope lokale bussen en derde klas treinen. Het bespaart je geld en het is een leuke ervaring!

7. Ben je van plan om binnen een land of regio te gaan vliegen? Kijk of je de data van te voren al kan en wil vastleggen. Veel low cost carriers bieden vluchten lange tijd van te voren bijna voor niets aan – naarmate de data dichterbij komen worden de vluchten steeds duurder.

8. Bedenk dat hoe meer landen je bezoekt, hoe meer kosten aan visa en wisselkoersen hebt. Hebben jouw kinderen een eigen paspoort? Dan moeten ze ook een eigen visum kopen.

Heb jij nog meer tips? Laat het me weten!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten