maandag 13 december 2010

Hoe boek je een voordelige vlucht? 8 tips

Het is oktober. De scholen zijn pas een paar weken met het nieuwe schooljaar begonnen. Denk jij al weer na over een komende reisbestemming? De kerstvakantie, voorjaarsvakantie, Mei-vakantie of zomervakantie? Wat is de ideale boekingsdatum? Dat blijft een afweging. Zeker voor families met schoolgaande kinderen. Boek jij je vlucht al maanden voor vertrek? Of is het toch beter om te wachten op een goedkope lastminute? Niks is zo frustrerend dan een paar dagen na het boeken van een vlucht er achter te komen dat er goedkopere alternatieven zijn. Anderzijds ken ik ook de ergernis van het had-ik-maar-eerder-geboekt-gevoel. Niets is zo ondoorgrondelijk als de prijzen van vliegtickets.

                                                                                                                                                               
Volgens de Japanse econoom Makota Watanabe boek je voor de beste deals je vliegtickets acht weken van te voren en in de middag. De redactie van de Reiskrant neemt een steekproef. Twee willekeurige vluchten van Ryanair en Easyjet blijken respectievelijk de helft en ruim drie keer zo goedkoop zijn wanneer ze acht weken voor vertrek in de middag worden geboekt. Maar vliegmaatschappijen bieden vaak ruim van tevoren (grote) kortingen aan, waarna de prijs stijgt naarmate de reisdatum dichterbij komt. Bijzonder vroeg boeken is zeker voor reizigers die afhankelijk zijn van drukke schoolvakanties een goed alternatief.
                                                                                                              

Een aantal tips op een rij:

1. Ben jij afhankelijk van schoolvakanties? Boek je vlucht dan zo vroeg mogelijk. Dit kan je een hele hoop geld besparen. Voor onze zomervakantie van 2010 boekten wij onze vlucht naar Bangkok al in oktober 2009. Ruim acht maanden van te voren. Wij betaalden voor deze vlucht met Emirates Airlines voor 2 volwassenen, 2 kinderen en een baby in het totaal €1580. Diezelfde vlucht had ruim €3000 gekost als we deze pas in april of mei 2010 hadden geboekt!

2. Kijk of het goedkoper is om vanaf een andere plaats te vliegen, in plaats van Schiphol. Bijvoorbeeld Düsseldorf of Brussel. Het kan zelfs lonen om naar vluchten vanaf Londen of Parijs te kijken. Nadeel is natuurlijk wel dat je nog een extra stuk te overbruggen hebt – per auto, trein of vliegtuig.

3. Kijk of je eventueel naar een andere plaats kan vliegen dan dat je in eerste instantie in gedachten had. Van daaruit kun je  over land verder reizen. Voorbeeld: Het is over het algemeen goedkoper om naar Casablanca te vliegen dan naar Marrakesh. Vanuit Casablanca is het nog 3 uur per trein naar Marrakesh. Overweeg of dat voor jou een optie is. Je zou eventueel ook je reisroute aan kunnen passen. Denk flexibel.

4. Probeer naar vliegtickets te zoeken op een website die een overzicht geeft van de hele week. Zo kan je makkelijker zien welke alternatieve data eventueel goedkoper zijn. Voorbeeld: Bij Ebookers kun je aangeven dat je een 7-daagse weergave wilt, zodat je meteen ziet wat de goedkoopste reisdatum is!

5. Heb je eindelijk een goedkope vlucht gevonden, blijk je een eeuwigheid onderweg te zijn. Niet echt iets waar je als reizende ouders op zit te wachten. Overweeg dan een tussenstop. Zo breek je een lange vlucht op in twee stukken. Bovendien kan het een leuke ervaring toevoegen aan je reis.

6. Breng in kaart welke maatschappijen er naar jouw bestemming vliegen – lijnvluchten, low cost carriers, charters. Waar komen ze vandaag, waar gaan ze naar toe? Het kan lonen om via via te vliegen. Zo zijn wij eens van Amsterdam, via Bangkok, naar Dhaka (Bangladesh) gevlogen. Een vlucht van Düsseldorf, via Kuala Lumpur, naar Colombo (Air Asia) bleek voor een ander reizend gezin de meest voordelige optie.

7. Wie regelmatig op tickets zoekt weet dat de vliegtarieven kunnen verschillen van dag tot dag. Stedentripper.com onderzocht bijna een maand lang, iedere dag de tarieven van elf verschillende vluchten van Ryanair. In 44% van de gevallen verschilden de tarieven met de dag er voor. In 36% van de gevallen was de prijs gedaald. In 64% van de gevallen was de prijs gestegen. Het grootste prijsverschil bedroeg maar liefst 640%. Het gemiddelde prijsverschil was 153%. Regelmatig stonden er waarschuwingen als “Er zijn slechts 2 zitplaatsen beschikbaar tegen deze prijs”. Het inzetten van ’schaarste’ is een bewezen verkooptechniek. Op andere dagen was deze waarschuwing verdwenen. Conclusie, regelmatig checken loont!

8. Zoeken, zoeken en nog eens zoeken. Geef niet op, de aanhouder wint!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten