maandag 13 december 2010

Vliegen met kinderen. Tips

Even tellen. 42 keer ben ik met mijn kinderen in een vliegtuig gestapt. Het zijn inmiddels ervaren wereldburgers. Vliegreizen hebben ons tot nu toe dan ook weinig problemen opgeleverd. Toegegeven, het blijft een hele zit voor energieke kleintjes. Een aanslag op het zorgvuldig gekoesterde slaapritme van je baby. Het doet een beroep op het incasseringsvermogen van jou en je kind, als een vlucht zomaar ineens uren langer blijkt te duren vanwege een aswolk of lekke vliegtuigband. Het vergt de juiste state of mind en energie van jou als ouder.


Een aantal tips vanuit mijn eigen ervaring.

                                                                                                           

Voorbereiding

1.  Een goede voorbereiding is het halve werk. Bereid je kind goed voor op wat er komen gaat. Vertel hem of haar over het inchecken, instappen, het vliegen zelf en wat er gebeurd met de bagage. Nieuwe dingen zijn reuze spannend. Als je kind weet wat er komen gaat, zal het minder snel gespannen of overstuur raken. Wees rustig, positief en probeer zelf niet te stressen. Een kind voelt jouw stemming haarfijn aan. Op reis gaan is vooral leuk!

Ter voorbereiding van je kind zijn er allerlei boekjes over vliegen te koop.


2.  Bekijk welke vliegmaatschappij kindvriendelijk is en wat je aan boord kan verwachten. Voor tips en info over de verschillende vliegmaatschappijen, kijk op http://www.vliegenmetkinderen.nl/. Bedenk, jouw ervaringen kunnen andere ouders ook weer helpen.


3.  Probeer een rechtstreekse vlucht te boeken. Overstappen – zeker als dat midden in de nacht is – kan enorm stressvol zijn voor jou en je kind. Je zou ook een tussenstop kunnen overwegen.


4.  Wij boeken het liefst een vroege avondvlucht. De kinderen hebben nog een paar uur om van de vliegervaring te genieten en vallen vervolgens in slaap (vanwege hun bioritme). Met een beetje geluk  worden ze acht uur later wakker voor het ontbijt.


5.  Geef oudere kinderen hun eigen handbagage tasje. Onderweg hebben ze zelf hun speelgoed, knuffel en een trui bij de hand. De boekjes, potloden of snacks die ze tijdens de vlucht krijgen, kunnen ze daar eventueel ook instoppen.


6.  Vaak neem ik een klein cadeautje mee ter afleiding. Een boekje, potloden, stickers, een spelletje of krasblok. Op moeilijke momenten kan dat heel handig van pas komen.


7.  Neem iets te eten en tussendoortjes mee. Mijn ervaring is dat kinderen op de meest uiteenlopende momenten honger kunnen hebben tijdens een vlucht. Babyvoeding is bijna altijd aanwezig. Een broodje of crackers is buiten de vaste eetmomenten om veel moeilijker te krijgen. Het is handig om iets bij je te hebben. Ook voor de eerste tijd na aankomst.


8.  Stop voor jonge kinderen (voldoende) reservekleding in je handbagage. Ik heb eens urenlang met een ‘vies’ kind op schoot gezeten, omdat het onderweg een paar keer had overgegeven en ik geen reservekleding meer had. Heel vervelend voor iedereen!


9. Neem voldoende luiers mee en een doek om je kindje op te kunnen verschonen.


10. Trek je kind laagjeskleding aan. Het kan koud zijn in een vliegtuig. Een dunne trui of fleece is dan geen overbodige luxe. Bij aankomst in een warm land, is het handig als je kind al een t-shirt aan heeft.

                                                                                                                                                            

Op Schiphol

Vlieg jij vanaf Schiphol en kom je met de auto? De redactie van REIZ& Magazine zette de vijf goedkoopste parkeermogelijkheden op Schiphol.

1.      http://www.keijzerparkparkeerservice.nl/  (10 min. / Shuttleservice)
2.      http://www.metenco.nl/ (15 min. / Shuttleservice)
3.      http://www.easyparking.nl/  (10 min. / Shuttleservice)
4.      www.schiphol.nl/smartparking (6 min. / Shuttleservice)
 5.     http://www.parkfly.nl/ ( 8 min.  / Shuttleservice)


Moet jij lang wachten? Op Schiphol kunnen kinderen spelen in Kids Forest. Ze kunnen hun energie kwijt door te spelen en klimmen tussen de levensechte bomen, glijbanen en speeltoestellen. Kids Forest is gratis. Het is op de Holland Boulevard, tussen de E- en F-pier.

Voor de jongste reizigers is er de Nutrica Babycare lounge, waar je baby’s in een rustige omgeving kan voeden, verschonen en laten slapen.

Wist je dat Schiphol de eerste luchthavenbibliotheek ter wereld heeft? Is jouw kind moe? Wat is er dan heerlijker dan rustig een boek lezen? Ga samen een filmpje kijken op een van de Ipads. Of download hier een film naar je mobieltje. Leuk voor in het vliegtuig of voor onderweg. Kijk voor meer info op http://www.airportlibrary.nl/.

                                                                                                                                                                                      

Tijdens de reis

1. Verschoon een baby vlak voor het instappen. Dit scheelt je weer een claustrofobische verschoonactie in het vliegtuig toilet.

2. Laat kinderen tijdens het opstijgen en landen op een snoepje zuigen of kauwgom kauwen. Zo hebben ze zo min mogelijk last van de oortjes. Een baby kun je aan de borst leggen, een flesje geven of op een speentje laten zuigen.

3. EarPlanes Junior zijn oordopjes die het ongemak van de oren tijdens stijgen en landen verminderd. Het zijn drukregulerende oordopjes, gemaakt van zacht siliconen. Ze zijn geschikt voor kinderen tot 11 jaar. Een tip van een avontuurlijk ingestelde familie. Zelf heb ik hier geen ervaring mee.

4. Soms duurt een vlucht erg lang. Na twee filmpjes, tekenen, eten en slapen heeft je kind er genoeg van. Bedenk van te voren welke (woord) spelletjes je onderweg zou kunnen doen ter afleiding (bijvoorbeeld, Ik ga op reis en ik neem mee …).

6. Vertel je kind tijdens de vlucht al leuke verhalen over jullie reisbestemming.

7. Heeft je kind snel last van reisziekte? Probeer zware maaltijden te vermijden.

8. Zorg dat jij en de kinderen voldoende drinken tijdens de vlucht.
                                                     
                                                                                                                             

Hoera we zijn er ..!

1. In sommige landen is er veel zichtbare beveiliging, Dit kan voor kinderen intimiderend zijn. Vertel je kind dat deze mensen niet eng zijn, maar dat ze er zijn om jullie te beschermen.

2. Kinderen hebben eerder last van een jet lag dan volwassenen, omdat ze beter naar hun bioritme luisteren. Anderzijds zijn kinderen heel flexibel.

3. Zet je horloge meteen op lokale tijd. Probeer zo snel mogelijk in het nieuwe ritme te komen.

4. Ga zelf slapen als de kinderen slapen. Grote kans dat de eerste nacht(en) onrustig zullen zijn. Heb je zelf een bedje voor je kind bij je? Pak dat dan boven in de bagage. Zo kan je het bij aankomst meteen opzetten.

5. Probeer zo veel mogelijk buiten in de zon te zijn. Zonlicht is  goed. Zo went je lichaam eerder aan het nieuwe dag en nacht ritme.

6. Ben je moe op het verkeerde tijdstip? Probeer jezelf of de kinderen even af te leiden door bijvoorbeeld een wandelingetje te gaan maken. Probeer te vermijden dat ze overdag (te) lang slapen, waardoor ze ’s nachts niet moe zijn.

7. Hou bij de planning van de eerste dagen van je reis rekening met een mogelijke jet lag. Het ene kind is er gevoeliger voor dan het andere.

8. Bedenk dat  je op de terugreis ook last kan hebben van een jet lag. Over het algemeen zijn de jetlagklachten het ergst als je van west naar oost vliegt.

                                                             
Goede reis!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten